Karabal

Karabal Yeminli Mail Müşavirlik

7061 SAYILI TORBA YASA İLE VERGİ KANUNLARINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

Vergi Sirküleri/7

 Tarihi : 05/12/2017

Sayısı : vergi-7/2017

İlgili Kanun Maddesi:

Konusu: 7061 SAYILI TORBA KANUN İLE VERGİ KANUNLARINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

05/12/2017 Tarih ve 30261 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren,  7061 Sayılı Bazı Vergi Kanunları ve Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile vergi kanunlarımızda yapılan değişikler vergi kanunlarımız özelinde sırasıyla aşağıda ayrıntılı şekilde açıklanmıştır.

 6183 SAYILI AMME ALACAKLARININ TAHSİLİ USULÜ HAKKINDA KANUN’DA YAPILAN DEĞİŞİKLİLER

Madde 7 – Madde ile, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanunun “Amme alacağı ödenmeden yapılmayacak işlemler ile işlem yapanların sorumlulukları” başlıklı 22/A maddesi yeniden düzenlenmiştir.

Düzenleme ile 6183 sayılı kanunun 22/A maddesi kapsamında yer alan ödeme ve işlemlere ek olarak kamu tüzel kişiliğini haiz kurum ve kuruluşların istisna kapsamında olanlar dahil mal ve hizmet alımları ile yapım işleri nedeniyle hak sahiplerine yapacakları ödemeler de kapsama alınmaktadır. Meslek kuruluşları ile vakıf üniversiteleri ise yeni düzenlemenin kapsamı dışında tutulmuştur.

Diğer taraftan hak sahiplerine yapılacak ödemelerde tahsil dairelerine olan borçların resen kesilmesi yönünde Maliye Bakanlığına yetki verilmiştir.

Madde kapsamında kesinti zorunluluğu getirilen ödemeler için işçi ücreti alacaklarının öncelik hakkı korunmuş ve alacağın devrine ilişkin yapılacak her türlü devir, temlik ve el değiştirme işlemlerinin, tahsil dairelerine vadesi geçmiş borcu karşılayacak kısım ayrıldıktan sonra kalan kısım üzerinde hüküm ifade edeceği yönünde düzenleme yapılmıştır.

Ayrıca yapılacak ödemeden Sosyal Güvenlik Kurumu alacakları için 5510 sayılı kanunun 90. Maddesi uyarınca, 6183 sayılı kanunun 22/A maddesi gereğince kesinti yapılması gerektiği durumlarda , iki kamu idaresinin alacaklarına karşılık garameten pay ayrılması esası getirilmiştir.

Madde 8- Madde ile, 6183 sayılı kanunun 41.maddesinin sekizinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “kredi kartı ile ödenmesi” ibaresi “kredi kartı, banka kartı ve benzeri karlar ile ödenmesi” şeklinde ve ikinci cümlesinde yer alan “kredi kartı kullanmak” ibaresi “kredi kartı, banka kartı ve benzeri karlar kullanmak” şeklinde değiştirilmiştir.

Düzenleme ile, kamu alacaklarının yurt dışında bulunan vatandaşlarımız veya yabancı uyruklu kişiler tarafından yurtdışı bankaların banka kartı ve benzeri kartları ile ödenmesinde aracılık yapacak yurtiçi bankaların, katlanacağı gideler için komisyon alabilmelerine imkan sağlanmaktadır.

Madde 9- 6183 sayılı kanunun 15,55,56,60 ıncı maddelerinde ve 58 inci maddesinin birinci ve yedinci fıkralarında yer alan “7” ibareleri “15” şeklinde değiştirilmiştir.

Düzenleme ile 6183 sayılı kanunun;

Madde 87-  5510 sayılı SGK kanununda değişiklik yapan bu madde 6183 sayılı kanunun kapsamında amme alacaklarının tahsilinde takip edilecek usul ve esası ilgilendirdiğinden bu kısma alınmıştır.

6183 sayılı kanunun 23 üncü maddesi, tahsil edilip de kanuni sebeplerle reddi icabeden amme alacaklarının, istihkak sahiplerinin reddiyatı yapacak olan amme idaresine olan muaccel borçlarına mahsup edilmek suretiyle reddolunacağını hükme bağlamıştır.

Madde ile, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 88 inci maddesinde değişiklik yapılarak amme alacaklarının korunması amacıyla reddiyatın Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince yapılacağı hallerde alacaklı amme idaresine olan muaccel borçlardan sonra SGK nın 6183 sayılı kanun hükümlerine göre takip edilen prim ve diğer alacaklarının ödenmesi, reddiyatın SGK tarafından yapılması durumunda  ise kurumun muaccel alacaklarının mahsubundan sonra Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince takip edilen amme alçaklarının ödenmesi suretiyle tahsilatın artırılması amaçlanmıştır.

193 SAYILI GELİR VERGİSİ KANUNUN’DA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

Madde 14 – 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 74 üncü maddesinin üçüncü maddesinde yer alan “%25 ini” baresi “%15ini” şeklinde değiştirilmiştir.

Düzenleme ile; gayri menkul sermaye iratlarına yönelik olarak mükelleflerin gerçek giderlerine karşılık olmak üzere hasılatlarının %25’i oranında uygulanmakta olan götürü gider oranı %15’e düşürülmüştür.

Madde 15 – 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununa Geçici Madde 87 eklenmiştir.

Düzenleme ile; hizmet erbabının bir kısmının ücretlerinin 2017 yılı Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında 1.404,06 TL’nin altına düşmesi nedeniyle, ücretlerinde meydana gelen azalışı telafi etmek amaçlanmıştır.

Bekar ve çocuksuz bir asgari ücretlinin durumu esas alınmak suretiyle, gerek bu durumdaki ücretlilerin gerekse net ücreti 1.404,06 TL’nin altına düşecek diğer ücretlilerin elde edecekleri net ücretleri 1.404,06 TL ye tamamlayacak şekilde ilave asgari geçim indirimi sağlanmaktadır.

213 SAYILI VERGİ USUL KANUNUN’DA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

Madde 16 – Madde ile, 213 saıylı Vergi Usul Kanununun 101 inci maddesinde yer alan bilinen adresler yeniden düzenlenmekte, işi bırakma bildirimlerinde, vergi mahkemesindeki dava açma dilekçelerinde, cevaplarında ve benzeri belgelerde yer alan adresler bilinen adres olmaktan çıkarılarak mükellefleri MERNİS kayıtlarında yer alan yerleşim yeri adresleri bilinen adresler arasına alınmıştır. Ayrıca tebligatın hangi durumlarda hangi adreslere ve kimlere yapılacağına ilişkin düzenleme yapılmıştır.

Madde 17 – Madde ile,Tebliğ evrakının teslimini düzenleyen 213 sayılı VUK’nun 102 inci maddesi değiştirilmiş ve geçici ayrılmalar da dahil olmak üzere, tebliğ yapılacak olanların işyerlerinde veya yerleşim yerlerinde bulunamaması durumunda tebliğin nasıl yapılacağı hususu düzenlenmiştir.

Düzenlemeye göre mükellefin işyeri adresinde bulunamaması halinde MERNİS’te kayıtlı  yerleşim yeri adresine gidilmesi esası getirilmiş ve 7201 sayılı Tebligat kanununda yer alan kapıya yapıştırma usulüyle tebligata ilişkin benzer düzenlemeye 213 sayılı kanunda da yer verilmiştir.

Madde 18 – Madde ile, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun “Tebliğin İlanla Yapılacağı Haller” başlıklı 103 üncü maddesinde değişiklik yapılarak tebliğin ilanen yapılacağı haller arasına, MERNİS’te kayıtlı yerleşim yeri adresi bulunmaması hali eklenmiştir.

Madde 20 – Madde ile, 213 sayılı Vergi Usul Kanunun “Adres Değişikliklerinin Bildirilmesi” başlıklı 157 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “veya ikamet” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır. Böylece mükelleflerin ikametgah adresi değişikliklerini vergi dairesine bildirme zorunluluğu kaldırılmıştır. MERNİS’te yer alan yerleşim yeri adresinin bilinen adresler arasına alınmasıyla bu adresin MERNİS üzerinden takibi mümkün olduğundan bu yola gidilmiştir.

3065 SAYILI KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNUN’DA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

Madde 41 – Madde ile, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 9 uncu maddesinde değişiklik yapmak suretiyle Türkiye’de ikametgahı, iş yeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmayanlar tarafından katma değer vergisi mükellefi olmayan gerçek kişilere elektronik ortamda sunulan hizmetlere ilişkin katma değer vergisinin, Avrupa Birliği uygulamalarına benzer şekilde, bu hizmeti sunanlar tarafından beyan edilip ödenmesi sağlanmıştır.

Madde 42 – Düzenleme ile, 1- 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 17 inci maddesinde değişiklik yapılmak suretiyle cep telefonu abonelerinin yurtdışında yaptıkları kullanımlara ilişkin yurtdışında bulunan operatör tarafından, yurtiçindeki operatöre verilen roaming hizmetine ilişkin bedel ile bu bedelin yurtiçindeki operatör tarafından aboneye yansıtılması, KDV den istisna edilmiştir. Dolayısıyla söz konusu hizmetlere ilişkin bedeller, 6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun 39 uncu maddesindeki hüküm gereğince özel iletişim vergisinden de istisna olmaktadır.

2- Ayrıca, Bankalara borçlu olanların ve kefillerinin borçlarına karşılık taşınmaz ve iştirak hisselerinin bankalara devir ve teslimlerinde tanınan katma değer vergisi istisnası, finansal kiralama ve finansman şirketlerine yapılan devir ve teslimlerde de sağlanmıştır.

Madde 43 – Madde ile, 3065 sayılı KDV kanunun geçici 37 inci maddesinde değişiklik yapılmak suretiyle imalat sanayii yatırımları üzerindeki KDV den kaynaklı finansman yükünü gidermek amacıyla bu yatırımlar nedeniyle 2017 yılında yapılacak inşaat harcamaları dolayısıyla yüklenilecek KDV’nin  iadesi uygulamasının 2018 yılında da sürdürülmesi amaçlanmaktadır.

Madde 44 – Madde ile, 3065 sayılı KDV kanununa eklenen geçici maddeyle Eğitimde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) projesi kapsamında yapılan mal ve hizmet  alımlarına ilişkin KDV yönünden istisna sağlanmıştır.

5520 SAYILI KURUMLAR VERGİSİ KANUNUN’DA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

Madde 88 – Madde ile, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununda yer alan  ilgili muafiyet hükmünde değişiklik yapılmaktadır.

Mevcut uygulamaya göre kooperatifler ortak dışı işlem yaptıkları takdirde muafiyetlerini kaybetmekte ve  kurumlar vergisi mükellefi olarak vergiye tabi tutulmaktadırlar. Bu durum, kooperatiflerin istisnai nitelikteki ortak dışı işlemleri nedeniyle  muafiyetten mükellefiyete geçmelerine sebep olmakla birlikte vergi idaresince yapılan tespitler neticesinde cezalı tarhiyatlara da muhatap olmaları sonucunu doğurmaktadır.

Yapılan düzenleme ile kooperatiflerde ortak dışı işlemlerden ne anlaşılması gerektiğine madde metninde yer verilmekte, kooperatiflerin faaliyetlerinin icrasına mahsus olarak iktisap ettikleri demirbaş, makine, teçhizat, taşıt vb. maddi duran varlıklarının  ekonomik ömürlerini tamamladıktan sonra elden çıkarılmalarının ortak dışı işlem olarak kabul edilemeyeceği düzenlenmiştir.

Ayrıca kooperatiflerin ortak dışı işlemleri nedeniyle kooperatif tüzel kişiliğine bağlı ayrı bir iktisadi işletme oluşmuş kabul edilir ve ortak dışı işlemlerden elde edilen kazançların vergilendirilmesine ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığınca belirleneceği hususu düzenlenmiştir.

Madde 89 – Madde ile , 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 5 inci maddesinde değişiklik yapılmıştır. Maddenin birinci fıkrasının;

(a) bendiyle kurumların iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan taşınmazların satışından doğan kazançlarına uygulanan istisna, bu kazancın %50 si olarak yeniden belirlenmiştir.

(b) bendiyle 5520 sayılı kanunun beşinci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde yer alan ve bankalara borcu olanların  ve bunların kefillerinin, bu borçlara karşılık olarak taşınmaz ve iştirak hisselerinin bankalara devrinden doğan kazançları ve bankaların bu şekilde elde ettikleri kıymetlerin satışından doğan kazançlarına tanınan kurumlar vergisi istisnası, banka dışı finansal kurumlar olan finansal kiralama ve finansman şirketlerini de kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Ayrıca mevcut düzenlemede yer alan % 75 istisna oranı taşınmazlar için %50 diğer kıymetler için %75 olarak yeniden belirlenmiştir.

(c) bendiyle kooperatiflerin muafiyetine ilişkin yapılan yeni düzenleme çerçevesinde, kooperatiflerin ortak içi işlemeleri nedeniyle kurumlar vergisi hesaplanması ve ödenmesi gerekmeyeceğinden 5520 sayılı kanunun beşinci maddesinin (i) bendinde düzenlenen risturn istisnasında üretim ve kredi kooperatiflerine ilişkin düzenleme yersiz kaldığından, anılan kooperatiflere ilişkin risturn istisnası hükümleri mevcut düzenlemeden çıkarılmıştır.

Madde 90 – Madde ile, 6770 sayılı kanunla Kurumlar Vergisi Kanununa eklenen ve 2017 yılında yapılan imalat sanayii yatırımları için 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunun “İndirimli Kurumlar Vergisi” başlıklı 32/A maddesi kapsamındaki yatırım teşviklerinden daha yüksek oranlarda faydalanmasına imkan veren 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun geçici 9 uncu maddesinde yer alan düzenlemenin 2018 yılında da uygulanmasına imkan sağlanmaktadır.

“Geçici 9 uncu maddedeki düzenleme mevcut haliyle;

“Mükelleflerin 2017 takvim yılında gerçekleştirdikleri imalat sanayiine yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırım harcamaları için, bu Kanunun 32/A maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde “%55”, “%65” ve “%90” şeklinde yer alan kanuni oranlar sırasıyla “%70”, “%80” ve “%100” şeklinde ve (c) bendinde “%50” şeklinde yer alan kanuni oran ise “%100” şeklinde uygulanır.” Şeklindedir.

Madde 91 – Madde ile halen % 20 olarak uygulanmakta olan Kurumlar Vergisi oranı kurumların 2018, 2019 ve 2020 yılı vergilendirme dönemlerine ait kurum kazançları üzerinden %20 yerine %22 oranında kurumlar vergisi ve geçici vergi alınması düzenlemesi getirilmiştir.

488 SAYILI DAMGA VERGİSİ KANUNUN’DA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

Madde 29 – Madde ile, 488 sayılı Damga Vergisi Kanunun mükerrer 30 uncu maddesinde değişiklik yapılmak suretiyle maktu ve nispi damga vergilerinin artırılması ve indirilmesine ilişkin Bakanlar Kuruluna verilen yetkinin, kağıt türleri itibariyla birlikte veya ayrı ayrı kullanılmasına imkan sağlanmıştır.

Madde 30 – Madde ile, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı tabloda değişiklik yapılmak suretiyle fıkra eklemek suretiyle kamu özel işbirliği  projelerinin finansmanı için yurtdışından ihraç edilen menkul kıymet karşılığında fon temin etmek üzere kurulan özel amaçlı kuruluşların, bu fonları proje yüklenicisi firmalara kullandırmasına ilişkin olarak düzenlenen kağıtlar ile bunların teminatı ve geri ödemesine ilişkin işlemler nedeniyle düzenlenen kağıtlara damga vergisi istisnası sağlanmıştır. (finansman maliyetlerinin düşürülmesi amaçlanmıştır.)

7338 SAYILI VERSASET İNTİKAL VERGİSİ KANUNUN’DA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

Madde 13 – 77338 sayılı Veraset intikal Vergisi Kanunu’nun 16 ıncı maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “%10” ibaresi “%20” olarak değiştirilmiştir.

Düzenleme ile; 5602 sayılı kanunda tanımlanan şans oyunları ile gerçek ve tüzel kişilerce düzenlenen yarışma ve çekilişlerde kazanılan ikramiyeler için uygulanan % 10 oranındaki veraset ve intikal vergisi oranının %20 olarak uygulanması sağlanmıştır.

492 SAYILI HARÇLAR KANUNUN’DA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

Madde 31 – Madde ile, 492 sayılı Harçlar Kanununun 123 üncü maddesine fıkra eklemek suretiyle kamu özel işbirliği projelerinin finansmanı için yurtdışında ihraç edilen menkul kıymet karşılığında fon temin etmek üzere kurulan özel amaçlı kuruluşların, bu fonları proje yüklenicisi firmalara kullandırmasına ilişkin işlemler ile bunların teminatı ve geri ödemesine ilişkin işlemlerin yargı harçları dışındaki harçlardan istisna tutulmuştur. (finansman maliyetlerinin azaltılması amaçlanmıştır)

Madde 32 – Madde ile, 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (8) sayılı tarifenin “XII- Transfer fiyatlandırması ile ilgili yöntem belirleme anlaşması harçları” başlıklı bölümü yürürlükten kaldırılmıştır.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 13 üncü maddesinin beşinci fıkrası uyarınca, transfer fiyatlandırması uygulamasında, ilişkili kişilere yapılan mal ya da hizmet sunumunda uygulanacak fiyat veya bedelin tespitine ilişkin yöntemler, mükellefin talebi üzerine Maliye Bakanlığı ile anlaşarak belirlenebilmektedir.

Düzenleme ile, bu anlaşma sürecinde ödenmesi gereken başvuru harcı ve yenileme harcı kaldırılmış, Söz konusu anlaşmaların teşviki sağlanmıştır.

 1319 SAYILI EMLAK VERGİSİ KANUNUN’DA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

Madde 35 – Madde ile, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa geçici madde eklenmek suretiyle takdir komisyonlarınca 2018 yılı için takdir edilen asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin, 2017 yılında uygulanan birim değerlerin belirli bir yüzdesini geçmemesi sağlanmıştır. Takip eden 2019, 2020 ve 2021 yıllarında da bina ve arazi vergi değerlerinin hesabında 2018 yılı için esas alınan birim değerleri üzerinden işlem yapılması sağlanmıştır.

6802 SAYILI GİDER VERGİLERİ KANUNUN’DA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

Madde 11 – 6802 sayılı Gider Vergileri kanunun 29 uncu maddesinde yer alan birinci fıkrasının (p) bendinde yer alan “Türkiye’de kurulu borsalarda gerçekleştirilen” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

Düzenleme ile; işlemin yapıldığı yere bakılmaksızın vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri sonucu lehe alınan paraların banka ve sigorta muameleleri vergisinden istisna edilmesi sağlanmıştır.

210 SAYILI DEĞERLİ KAĞITLAR KANUNUN’DA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

Madde 27 – Madde ile, 210 sayılı Değerli Kağıtlar Kanununun “Değerli Kağıtların Hazırlanması ve Satılması” başlıklı 3 üncü maddesinde değişiklik yapılmak suretiyle Değerli Kağıtların Maliye Bakanlığının muvafakati ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları tarafından da hazırlanıp bastırılabilmesi ve elektronik belge olarak düzenlenebilmesi sağlanmıştır.

vergibilimi.karabalymm.com

 

Leave a Reply